De gaafste ‘roeibestemmingen’

Liefhebbers van kajakken en raften kunnen overal ter wereld hun hart ophalen aan fantastische rivieren in een bijzonder landschap. Dit zijn echter dè bestemmingen waar reislustige kajakkers en raftfanaten het meest van dromen.

 Zambezi-rivier, Zambia

De indrukwekkende Zambezi-rivier in het Afrikaanse Zambia baant zich een weg door een adembenemend regenwoud. Voor de ervaren avonturiers is het een fantastische ervaring om de stroomversnellingen van klasse drie en vier te trotseren en ’s nachts te slapen op een verlaten strand.

 

De Zambezi River
De Zambezi RiverFoto: Youtube

Grand Canyon, Verenigde Staten

Door het Nationaal Park Grand Canyon in de Amerikaanse staat Arizona stroomt de Colorado River. Deze rivier wisselt kilometerslange stukken spiegelglad water af met indrukwekkende stroomversnellingen.

 

Colorado River, Grand Canyon
Colorado River, Grand CanyonFoto: Wikipedia

Witte Nijl, Oeganda

Op de Witte Nijl in het Afrikaanse Oeganda zet je je schrap voor stroomversnellingen van klasse vijf. Daarna kun je op adem komen op de rustigere stukken terwijl je geniet van slingerende apen in de bomen aan de oever.

 

De Witte Nijl
De Witte NijlFoto: Wikipedia

Futaleufu, Chili

Sportieve globetrotters zijn laaiend enthousiast over de Futaleufu-rivier in Chili. Volgens veel raftliehebbers is het zelfs de topbestemming in Zuid-Amerika. De Futaleufu combineert de paradijselijke indruk van azuurblauw water met het imposante uitzicht van een groen berglandschap.

 

Futaleufu River
Futaleufu RiverFoto: flickr.com

Sun Kosi, Nepal

De Sun Kosi-rivier in Nepal is ideaal voor een meerdaagse trip. Na een dagje peddelen over rustig water met een paar spannende momenten – stroomversnellingen klasse drie en vier – kun je lekker uitrusten op een wit zandstrand.

 

De Koshi River, hier vlakbij het dorpje Ghat
De Koshi River, hier vlakbij het dorpje GhatFoto: Wikipedia

Middle Fork of the Salmon River, VS

De Middle Fork of the Salmon River in de Amerikaanse staat Idaho is één van de populairste bestemmingen voor liefhebbers van raften in de VS. Dit gedeelte van de Salmon River baant zich een weg door de wilde natuur en is vooral geliefd vanwege de negen warmwaterbronnen, die verspreid langs het traject liggen.

 

De Middle Fork of the Salmon River
De Middle Fork of the Salmon RiverFoto: flickr.com

Fajardo, Puerto Rico

Aan de baai van Fajardo aan het Caraïbische eiland Puerto Rico kun je een onwaarschijnlijk bijzondere kajaktocht maken. Onder leiding van een gids ontdek je Bioluminescent Bay, waar het plankton in het water voor een blauwe neongloed zorgt.

Algonquin Park, Canada

Het Algonquin Park in het Canadese Ontario is onweerstaanbaar voor kajakliefhebbers. Hier leer je de Canadese wildernis kennen terwijl je overdag de Yukon volgt en ’s nachts je kamp opzet aan de oever.

 

Soms ligt een bever dwars in het Algonquin Park...
Soms ligt een bever dwars in het Algonquin Park…Foto: Wikipedia

Torres del Paine, Chili

In het natuurpark Torres del Paine in Chili glijd je door het helder blauwe water van de Serrano-rivier met op de achtergrond machtige besneeuwde bergtoppen. Dit park staat bekend als één van de meest ongerepte natuurgebieden op aarde. Nog wel…

 

Het parchtige Torres del Paine
Het parchtige Torres del PaineFoto: flickr.com/Chris Ford

Tatshenshini en Alsek, Alaska

Menselijke ‘ijsberen’ voelen zich helemaal thuis op de Tatshenshini en de Alsek; twee prachtige rivieren in de Amerikaanse staat Alaska. Terwijl je hier rond peddelt in de schaduw van indrukwekkende bergen voel je ontzag voor de natuur.

 

Tatshenshini River
Tatshenshini RiverFoto: lifed.com

Bron: Take-A-Trip