Treuzelen bij de security, een paspoort dat nog thuis ligt of een vliegtuig dat zonder jou vertrekt. Het zijn allemaal voorbeelden van stommiteiten die we tijdens een vakantie kunnen meemaken. Lees hieronder hoe je de grootste tien vakantieblunders voorkomt.

1. Geen paspoort is geen vakantie
Een blunder die nog heel vaak voorkomt. Als het paspoort nog thuis ligt betekent het geen zon, zee en strand. Je kunt nog zo vriendelijk kijken naar de vrouw bij de incheckbalie, maar ze zal je helaas niet kunnen helpen. Dus voordat je naar het vliegveld vertrekt altijd tien keer kijken of je paspoort niet in op het nachtkastje ligt, maar veilig in je broekzak.

2. Paspoort over de datum
Een gevalletje: mjn paspoort ligt al een paar maanden stoffig in mijn tas en is sinds twee weken verlopen. Dit betekent dus geen vakantie. In sommige landen kun je niet eens vliegen als je paspoort pas over enkele weken verloopt. Belangrijk is dus check van tevoren de regels van het vakantieland en bekijk een tijdje van te voren hoe lang je paspoort nog geldig is.

3. Verstopte reisdocumenten
Na een half uur in de lange rij voor de incheckbalie te hebben gewacht, ben je eindelijk aan de beurt. Helaas was je vergeten dat je paspoort en boarding pass op de bodem van je handbagage liggen. Dat wordt een lange zoektocht met ondertussen het geluid van een klagende en zuchtende rij mensen achter je. Deze stress kun je beter voorkomen door je reisdocumenten niet onderin je bagage te leggen.

4. De vergeten boarding pass
Online inchecken bij luchtvaartmaatschappijen is zo eenvoudig, hierdoor bespaar je een heleboel tijd. Alleen het is wel de bedoeling dat er een boarding pass wordt meegenomen. Tegenwoordig kun je kiezen voor een ouderwetse kopie of een download op je telefoon. Denk erom dat er bij de papieren versie wel genoeg inkt in de printer moet zitten. Daarnaast is het voor telefoongebruikers handig om even te kijken of de download goed is ontvangen. Ten slotte zou het ook erg sneu zijn als je mobiel uitvalt bij de gate vanwege een lege batterij.

5. Hoe neem ik al die kleren mee?
Met een boel getrek en geduw is het je uiteindelijk toch succesvol gelukt om die koffer dicht te krijgen. Bij de incheckbalie is de spanning om te snijden. De ritsen en sluitingen van de koffer knallen nog net niet open. Met zwetende handen zie je de cijfers van de weegschaal omhoog schieten. Helaas dat wordt toch afstand doen van je favoriete schoenen of die nieuwe blouse. Erg handig is om van te voren je bagage te wegen. Er zijn speciale bagage weegschalen te koop, maar het kan natuurlijk ook met je eigen vertrouwelijke weegschaal.

6. Maar de brug stond open…
Smoesjes helpen niet als het vliegveld voor je neus de horizon inschiet. Het is ten eerste handig om altijd wat eerder van huis weg te gaan. Houd daarnaast rekening met de ochtendspits en files. Mocht u eerder op het vliegveld aankomen, dan kun je altijd nog even genieten van een lekker bakje koffie.

7. Lastige kleren
Tijdens het wachten voor security kun je tijd besparen door van te voren je horloges, kettingen, riem en andere accessoires alvast af te doen. Verder kun je een goede voorbereiding treffen door je jas, blazer of vest alvast uit te trekken. Daarnaast zijn makkelijke schoenen ook een handige tip. Soms moeten deze door de scanner, dus is het fijn als je ze snel kunt uitrekken. Zo gaat het voor jou en de security een stuk sneller.

8. Niet zo grappig
Misschien vind jij een grap over bommen en granaten heel leuk, maar de security kan er niet echt om lachen. Vooral niet als je net voor de metaaldetector staat. Het gevolg is dat je apart in een hokje wordt gezet, waarna ze voor een uur elk voorwerp en kledingstuk in je tas grondig nakijken. Daarnaast maakt het voor hun niet uit dat het vliegtuig zonder jou vertrekt. Veiligheid gaat boven alles! De grap wordt dan toch een stuk minder leuk.

9. Shampoo in de koffer
In je handbagage mogen geen vloeistoffen zitten van meer dan 100 ml. Het is daarom handig om je flesje water voor de controle weg te gooien en je favoriete shampoo van een liter gewoon in je grote koffer te laten. Een handige tip is wel om je zeepjes en geurtjes te kopen in handig reisformaat of over te gieten in kleine reisflesjes.

10. Een glaasje te veel
Alles loopt op rolletjes! De reis naar het vliegveld verliep prima, het inchecken ging probleemloos en de security had ook niks verdachts op te merken. Het enige wat er nu nog op je to-do-list staat is twee uur wachten, voordat je vlucht vertrekt. Nu kun je even genieten met een biertje bij een leuke bar. Echter werden het een paar glaasjes meer. Voor je het weet, mis je door alle gezelligheid de vlucht en dat betekent geen vakantie. Daarnaast worden dronken passagiers soms niet toegelaten. Mocht je de vliegtuigstoel wel halen dan wordt dit zeker niet een plezierige vlucht.

Komt één van deze gebeurtenissen jou bekend voor? Wat was jouw grootste vakantieblunder? Laat hieronder je reactie achter.

Bron: Skyscanner