Colombia in bloei!

door Tessa van de Ven

Tessa van de Ven was de gelukkige winnaar van onze Reiskrantreporter-actie naar Colombia. Geniet hier van haar bevindingen: ,,Colombia groeit, bloeit en leeft. De gastvrije Colombianen praten met liefde over hun land en terecht…Colombia is in volle ontwikkeling en dat mag gezien, gezegd, geproefd en gedeeld worden.”

Video Bekijken

,,Ons avontuur gaat van start in de wereldstad Bogotá. Colombiaan, toerist, mulato of immigrant, het maakt niet uit, deze metropool is voor en van iedereen. Na een muzikaal avondje uit in gastrobar Andres Carne de Res ontmoetten wij de volgende ochtend onze gids Carlos voor de eerste activiteit: een rondje Bogota op de fiets.”

Bogota

,,Carlos is een trouwe en punctuele Colombiaan (lees ‘Bogotaan’), een galante man, verzorgd van top tot teen, bescheidenheid siert hem. Hij is tevens een fantastische verteller, weet belachelijk veel over zijn land maar is duidelijk niet opgegroeid met een fiets in deze miljoenenstad. Wij passen ons aan en langzaam slingeren we door de wijken van Bogota. Op zondag zijn de grote straten autovrij waardoor je op de fiets heerlijk de stad kunt verkennen. ‘s Avonds gaan we op jacht naar ‘culinaire geheimen’ in de pittoreske en romantische wijk Cartagena en sluiten we onze eerste stop van de reis af met een artisanaal Bogotaans biertje.”

,,Koffie drinken en luieren in de hangmat doen we in de gemeente Armenia, gelegen op 290 km van Bogota. Van groene boon tot een aromatisch kopje koffie, het hele koffieproces komt aan bod tijdens onze tour op koffieplantage ’Café La Morelia’.”

,,Dochter Natalie vertelt en showt ons trots het geheim achter de kwalitatief hoogwaardige Colombiaanse koffie. Na afloop worden we verwend met een koffieproeverij en drinken we de meest verrukkelijke cappuccino (met opgeklopt melkschuim in de vorm van een tulp). Het geheim omvat meer dan alleen het handmatige selectieproces van de koffiebonen. De mensen uit de koffieregio zijn zo bijzonder gastvrij, vrolijk en sterk. Deze kracht en liefde proef je!”

Tayrona National Park

,,In de Cocora vallei gaan we op pad met lokale gids ‘George’. Tussen de koeien en paarden dwalen we door de grasgroene heuvels met hoge waspalmen, Colombia’s nationale boom. Een pittige klim maar met als resultaat een verbluffend uitzicht over de hoogste palmbomen ter wereld die het unieke landschap van deze Andes vallei sieren.”

,,In het Tayrona National Park gaan we verder op avontuur en staan we net als in Junglebook oog in oog met wilde aapjes, onbekende diersoorten en inheemse indianen. Mowgli zelf kruist ons pad en hakt met zijn grote mes vier overheerlijke kokosnoten drinkklaar.”

,,Die nacht arriveren we doodmoe in de prachtige ecologische ‘Finca la Jorará’. Iwan, onze super host is ontzettend blij met bezoek uit Nederland en we worden op onze wenken bediend. “Mi casa es tu casa” roept hij lachend vanuit de keuken wanneer hij onze verse vis met avocado salade en smaakvolle arepas bereidt.”

,,Onze reis eindigt in de kleurrijke en zonnige stad ‘Cartagena’. In Cartegena leeft, danst, kookt, eet en zingt men buiten op straat. Een boeiend schouwspel dat ik zo goed mogelijk op beeld probeer vast te leggen op het beroemde plein “Plaza de los Coches”. Wanneer wij de traditioneel geklede dames proberen te fotograferen worden we terug gefloten door een groepje oude mannen dat aan het genieten is van hun oude dag.”

Vooruit met die geit

,,Jongedames, wij zijn er ook nog, wij doen ook mee in deze stad’. ‘Mogen wij misschien met u op de foto?’ Met een glimlach op ons gezicht en een rode blos op de wangen verontschuldigen wij ons en schuiven we gezellig aan bij het bejaarde gezelschap. De volgende dag vertrekken we richting de tropische Rosario eilanden ten Zuidwesten van Cartegena waar we heerlijk tot rust komen en zwemmen in het kraakheldere water.”

,,We besluiten onze laatste avond te vieren met het bezichtigen van de zonsondergang bij Cafe del Mar. Terwijl ik heerlijk geniet van de Caribische loungemuziek en mijn sterke rum cocktail, flitsen de beelden van een week Colombia door mijn gedachten. Ik denk terug aan wat ik geleerd heb van het land, de bevolking en de lokale gewoonten.”

,,Ik kijk op naar de Colombiaanse vlag die warm oplicht door de neergaande zon. Ik sta nog eens stil bij de drie kleuren van de vlag; geel voor goud, blauw voor de oceaan en rood voor het vele bloed dat in dit land gevloeid heeft. Maar het rood symboliseert ook de liefde… Liefde voor het land, liefde voor het volk, liefde voor het leven! Of zoals de Colombianen mooi verwoorden: ,,Hay que echar pa’ lante”, vooruit met die geit…Geniet, niet stilstaan maar doorgaan!”

 

 

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door KLM en Djoser

 

 

BRON: www.telegraaf.nl